Predstavnici našeg grada, ekipa „Gimnazijalci“ osvojila je II mesto na završnom takmičenju manifestacije „Izađi mi na teglu“.

U subotu, 14. oktobrau u Sokobanji uspešno je završena čevrta sezona najvećeg gurmanskog karavana na Balkanu. Karavan Izađi mi na teglu dobio je još jednog naj-ajvar majstora, vlasnika najboljeg recepta za „srpski kavijar“ u 2017. godini. Ponosni nosioci titule takmičili su se pod nazivom „Frau Gabrijela“ i dolaze iz male opštine Kanjiža, tačnije iz sela po imenu Velebit koji broji nešto malo više od dve stotine duša.

Trideset najboljih ekipa iz svih kajeva Srbije među kojima su se našli vrsni kuvari ali i pravi gurmani, nadmetalo se danas svojim tajnim receptima u pripremanju „G-dina Ajvara“ specijaliteta balkanske kuhinje i gospodara svake trpeze.

Drugo mesto osvojila je fenomenalna mlada ekipa sa prosekom godina ne većim od 15, koja je predstavljala Grad Leskovac pod imenom “Gimnazijalci” dok je treće mesto pripalo ekipi po nazivu “Srculenca” iz Vladičinog Hana.

„ Četvrta sezona karavana Izađi mi na teglu završena je na najbolji mogući način, u prelepoj pešačkoj zoni Sokobanje uz divno vreme i u društvu preko 12.000 posetilaca. Karavan će nastaviti da radi na promociji ajvara kao najboljeg srpskog gastrobrenda i već u narednoj jubilarnoj sezoni najavljuje internacionalizaciju karavana i širenje u zemlje regiona kao i zemlje članice Evropske unije“– navodi organizatorka karavana, Ljiljana Vukotić.

Za izbor pobednika zadužen je bio tročlani stručni žiri u sledećem sastavu: Momčilo Conić – profesor gastronomije i međunarodni sudija Svetske asocijacije šefova kuvara, Žarko Bojović – gastronom i tehnolog iz oblasti prerade hrane i Nikola Janković – tehnolog i inženjer razvoja u kompaniji Foodland.

Pobednici velikog finala, pored titule kraljeva ajvara za sezonu 2017 osvojili su i vredne nagrade: Smederevac MBS 10, poklon karticu Unicredit banke u iznosu od 25.000 RSD kao i mogućnost da se baš po njihovom receptu priprema jedna ograničena serija ajvara pod brendom Bakina Tajna, a pod imenom pobedničke ekipe. Posebne nagrade dodeljene su za najkreativniju ekipu u finalnom događaju, za najbolju atmosferu u takmičaskoj ekipi kao i za najkreativniji naziv u celokupnoj sezoni.